BOODSCHAP VAN DE CANNABIS SOCIAL CLUB IN GRAZALEMA, ZUID SPANJE

VOOR DE ERKENNING VAN EEN MODEL DAT (ONDER ANDERE) IS GEBASEERD OP SOLIDARITEIT EN ZELFREDZAAMHEID

1 September 2014

Dat de drugsbestrijding wereldwijd een falikante mislukking is geworden wordt nu door velen erkend. Er zijn experimenten gestart in veel landen waar het gebruik van cannabis gedecriminaliseerd is.

In Nederland, waar men er nooit in slaagde een oplossing te vinden voor het probleem van de ‘achterdeur’ – waardoor de cannabis op clandestiene wijze binnenkomt. Het produkt wordt verkocht aan hoge prijzen zonder garantie op kwaliteit.

In Uruguay is onlangs een project voorgesteld om de staat cannabis te laten produceren en verdelen, voor een prijs die veel goedkoper is dan die van de zwarte markt. De bedoeling is goed, natuurlijk, maar nu lijkt het erop dat de regering gestandaardiseerde produkten wil voorstellen die beheerd zullen worden door bedrijven zoals Monsanto.

In Spanje zijn honderden erg verschillende Cannabis Clubs gevestigd. Sommige opereren als een coffeeshop in Nederland, met duizenden leden. Andere besteden meer aandacht aan het medicinale aspect, weer andere werken aan schadebeperking etc..

Elke club heeft zijn profiel, net als elk lid. PatiĆ«nten vertrouwen meer op de gestandaardiseerde farmaceutische produkten, terwijl andere meer ervaren consumenten juist verschillende produkten wensen (tintuur, olie, koekjes …) evenals verschillende soorten: sommige mensen houden van sativa in de ochtend en ‘s avonds een indica. Dat is perfect te organiseren door een besloten club als de algemene vergadering beslist over het jaarlijkse werkplan.

In ons dorp bestaat onze vereniging uit erg verschillende mensen: vrouwen, mannen, ouderen, jongeren, arbeiders, werklozen, mensen met een medisch en een recreatief gebruik.

De oprichters hebben bepaald dat de vereniging twee doelstellingen moet hebben: de club zal strikt besloten zijn en zich tonen in het dorp. Ze moet bestaan als een onderdeel van het dorp, waar mensen gratis advies kunnen krijgen over medische, legale en technische zaken (inzake cannabisteelt voor eigen gebruik) of schadebeperking (bv. workshops over het gebruik van vaporisers, het maken van tintuur of eender welk derivaat). Vanzelfsprekend met de begeleiding van een dokter en een advocaat.

De kwaliteitscontrole van de planten wordt verzorgd door de leden, die verantwoordelijk zijn voor de besluitvorming inzake de vaststelling van de prijs van jaarlijkse lidmaatschapbijdrages of consumptieniveau’s. Dit wordt besproken gedurende openbare zittingen van de verenigingsraad in het Huis van de Cultuur in het dorp.

Vanaf het begin hebben wij uitstekende contacten gehad met de politie en de lokale overheid.

Vandaag genereert de cannabismarkt een enorme winst. Vele clubs vallen in een corrupte spiraal. De staat en de farmaceutische industrie zien een goudmijn in cannabis. Het blijkt dat deze goudmijn een giftig kader schept. In ons dorp hebben wij deze goudmijn onschadelijk gemaakt. We zijn in staat om in besloten kring een zeer hoge kwaliteit te bereiken die voor iedereen toegankelijk is.

Hoe minder geld, hoe gezonder het veld.

Pepi Barea en Jean-Michel Rodriguez

CSC Grazalema, Spanje