De lekkerste wijnen voor de eerste lenteavonden

Het voorjaar vraagt om zonnige wijnen. We tippen er daarom drie (een rode, witte en een rosé wijn) die goed in de smaak zullen vallen op avonden dat de zon langzaam ondergaat, maar het ook goed doen als de lente zich van haar druilerige kant laat zien. Wijn en eten brengen het beste in elkaar naar boven en daarom geven we bij iedere wijn een leuke spijstip. Online wijn bestellen is tegenwoordig enorm simpel, dus maak het u zelf gemakkelijk en zorg dat u goed voorbereid bent op het moment dat die zonnige dagen aanbreken.

Rode wijn uit de Franse Beaujolais

Na een zonnige dag kan een koel glas rode wijn precies zijn waar u zin in hebt. Gekoelde rode wijn? Ja! Wijnen uit de Franse Beaujolais zijn zeer geschikt om gekoeld te drinken, hun geur en smaak komt er nog beter door naar voren. Rode wijnen uit deze streek worden altijd volledig gemaakt van de Gamay-druif. De omstandigheden en het klimaat in dit gebied is uitstekend voor deze druif: bijna 95% van alle Gamay-druivenstokken ter wereld is dan ook aangeplant in Beaujolais. Beaujolais wijnen staan bekend om hun sappige en fruitige smaak met frisse zuren. Deze Gamay-wijn heeft een lekkere geur van aardbei, framboos en kers. Vereiste bij het drinken van Beaujolais: drink ‘m jong! Dan zijn ze het lekkerst.

Rosé wijn uit de Franse Provence

In de Zuid-Franse wijnstreek Provence worden zowel rode als witte wijnen gemaakt, maar het zijn de rosé wijnen die het gebied beroemd maakten én houden. Leuk wijnweetje: de Provence is naar alle waarschijnlijkheid het oudste wijngebied van Frankrijk, er werd al 600 jaar voor Christus wijn verbouwd. Rose wijn uit Provence is licht van kleur, strak droog en elegant van smaak. U proeft sappige aardbeien en frambozen, gecombineerd met een mooie frisheid. Eigenlijk alles wat u graag eet in het voorjaar en de zomer is lekker bij een rosé uit de Provence. Van een verfrissende salade tot op de barbecue gegrilde gamba’s.

Witte wijn uit het Spaanse Read

In de Spaanse Rueda worden fantastische Verdejo-wijnen gemaakt. Deze wijnen staan bekend om hun zeer aantrekkelijke en volle geur. Ze zijn fris, hebben een noot- en kruidachtige smaak en fijne zuren, waardoor ze mooi in balans zijn. Wijnen van de Verdejo-druif worden regelmatig aangevuld met druiven als Macabeo (in Spanje ook wel Viura) en Sauvignon Blanc. Wordt er inderdaad Sauvignon Blanc toegevoegd? Dan wordt de wijn wat pittiger maar ook lichter. Drink een witte Verdejo het liefst jong, want dan zijn hun frisse fruitigheid en uitstekende zuren op hun best. Een Verdejo wijn kan prima op zichzelf tijdens een borrel maar wordt nog lekkerder als je een glas inschenkt bij een diner waar vis of schaal- en schelpdieren gereserveerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *