Drug hulpverlening centra

Drug hulpverlening centra

Heb je vragen over je cannabis gebruik? Ondervind je problemen door je cannabis gebruik?
Wil je graag stoppen of verminderen?

Dan vind je hier links naar hulpverlening.

Druglijn
De DrugLijn is sinds 1994 dé Vlaamse service waar je terecht kan met alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken.
www.druglijn.be

De Sleutel
De Sleutel situeert zich binnen de gezondheidszorg en richt zich naar mensen met drugproblemen en risicogroepen met een aanbod van preventie, crisisopvang, ambulante en residentiële hulpverlening en werkgelegenheid in Vlaanderen.
Geloof in de meerwaarde van een drugvrij leven is onze drijfveer.
Vanuit dit geloof helpen we de cliënt zich zelf optimaal te realiseren en zich te reïntegreren in de samenleving.
Wij kiezen er voor om verandergericht te werken in samenspraak met elke cliënt.
www.desleutel.be

Cannabishulp
Info en online hulpverlening bij cannabisproblemen en verslaving
http://www.cannabishulp.be

Free Clinic
Free Clinic vzw richt zich al meer dan 35 jaar op de meest kwetsbare stadsbewoner. Meer specifiek heeft de werking de afgelopen decennia een gespecialiseerd ambulant aanbod ontwikkeld voor personen met een ernstige afhankelijkheids-problematiek aan illegale middelen.
http://free-clinic.be

De Spiegel
De Spiegel vzw heeft een drievoudig behandelaanbod, verdeeld over twee vestigingen:

Residentieel Crisisprogramma (verblijf tot 6 weken) en Therapeutische Gemeenschap (verblijf tot 18 maanden) met tussenhuis:
Pellenbergstraat 160, 3010 Kessel-Lo (bij Leuven) 016 461018 info@despiegel.org

Ambulant behandelprogramma met mogelijkheid tot substitutiebehandeling: Nieuwstraat 36, 1730 Asse, 02 453 22 42 ambulant@despiegel.org
www.despiegel.org

Katarsis
In mei 1985 startte VZW Katarsis met residentiële drughulpverlening. Het therapeutisch startprogramma duurde 6 maanden. Reeds van in het begin was er familiewerking en werd er nazorg gegeven. Ook verslaafden vanuit de gevangenis werden toegelaten. In april 1997 werd Detox, ons crisis ontwenningscentrum opgericht, twee jaar later bouwden we verder aan het programma en richtten het Tussenhuis op. In 2006 trokken we weg uit het centrum van Genk en verhuisden naar Bokrijk. Later bouwden we een brug tussen Detox en de Therapeutische Gemeenschap en werd het Onthaal opgericht.
Waar staan we nu?
Het Katarsis programma is nu een modulair totaaltraject op maat van onze cliënten, met als doel verslaafden te re-integreren in onze maatschappij. We willen een vertrouwelijk kader creëren en voluit geloven in de groeimogelijkheden van onze bewoners, we willen verslaafde mensen leren bewuste stappen te zetten in hun ontwenningsproces. Ons therapeutisch vervolgprogramma is een sterk ontwikkeld groepsprogramma volgens de methodieken van een klassieke TG-werking waarbij het zelfhulpprincipe met de hiërarchische structuur en de ontmoeting met lotgenoten centraal blijven staan.
Eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en bewustwording zijn onze basisprincipes. Naast de groepsgerichte aanpak hebben we bijzondere aandacht voor individuele begeleiding. Deze individuele coaching met medische, diagnostische, psychologische en emotionele ondersteuning is verrijkend voor elke bewoner
http://www.katarsis.be

Kompas
Kompas vzw is een behandelingscentrum voor druggebruikers. We bieden drie soorten behandelingen aan: ambulante zorg, residentiële crisisopvang en een kort therapeutisch programma: de kier.
Binnen crisis stellen we diagnoses en doen we gerichte doorverwijzingen, de kier is gericht op resocialisatie en reïntegratie, binnen de ambulante zorg doen we vooral aan laagdrempelige hulpverlening. We werken tevens rond preventie, substitutie, contextwerking,….
Ons werkingsgebied ligt voor de residentiële werking op West-Vlaanderen. Ambulant hebben we verschillende werkpunten nl. Kortrijk, Roeselare, Menen, Ieper, Waregem en Torhout.
Meer informatie vind je op www.kompasvzw.be

CAD Limburg
De centra voor alcohol- en andere drugproblemen (CAD) doen aan multidisciplinaire dienstverlening binnen de provincie Limburg. Multidisciplinair houdt in dat we zowel psychiatrische, psychologische als maatschappelijke zorg verlenen aan adolescenten, volwassenen en bejaarden. De CAD heeft een ambulant zorgaanbod, wat betekent dat je bij ons op consultatie kan komen en daarna terug naar huis gaat. Op onze dienst kan je niet opgenomen worden. In uitzonderlijke omstandigheden komt een hulpverlener op huisbezoek.
http://www.cadlimburg.be

De Kiem
De Kiem biedt hulp aan personen die problemen ervaren door het gebruik van drugs en aan mensen uit hun omgeving.
Het residentiële luik van het programma (te Gavere) omvat een onthaalafdeling, een therapeutische gemeenschap (TG), een woonhuis voor verslaafde ouders met kinderen en verschillende halfweghuizen.
Het ambulante luik omvat twee ambulante centra (te Gent en te Ronse/Geraardsbergen), een gevangeniswerking, een regionale preventiedienst en oudergroepen.
Meer info zie www.dekiem.be

ADIC
Adic biedt gespecialiseerde residentiële en ambulante hulp aan druggebruikers waarbij de levenskwaliteit, de autonomie t.a.v het druggebruik en de maatschappelijke integratie, maximaal gestimuleerd worden.
ADIC houdt voeling met de noden van de doelgroep en engageert zich van daaruit tot het signaleren en de uitbouw van de noodzakelijke voorzieningen.
www.adicvzw.be

Narcotics Anonymous
Hoe werkt NA? Verslaafden die elkaar helpen bij hun herstel zijn de basis van NA . De leden komen regelmatig bijeen om te praten over hun ervaringen tijdens hun herstel. Meer ervaren leden (sponsors) werken individueel met nieuwere leden. De kern van het NA-programma zijn de twaalf stappen. Deze ”stappen” zijn een set van richtlijnen, die een praktische benadering van herstel omvat. Door het volgen van deze richtlijnen en door het nauw samenwerken met andere leden, leren verslaafden te stoppen met het gebruik van drugs en ​​de uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan.
http://www.na-belgium.org

Cannabishulp

Cannabis informatie
Alles wat je moet weten over cannabis, cannabisgebruik en meer…
JIJ EN CANNABIS? DOE DE TEST
Informatie voor partners, ouders, familie, vrienden, …
Forum, nieuwsberichten, enz.

Zelfhulpprogramma cannabis

Je hebt vragen bij je cannabisgebruik. Je wilt je gebruik veranderen. En je wilt dat zelfstandig doen.
Via ‘Hoeveel is te veel’ van De DrugLijn kan je gratis en anoniem aan een online programma deelnemen. Het helpt je meer zelfcontrole te krijgen en je bepaalt zelf je doel.

Online begeleiding cannabis
Je hebt al een paar keer geprobeerd om je cannabisgebruik te veranderen, maar je krijgt er (nog) geen greep op.
Via ons programma kan je gratis beroep doen op een professionele hulpverlener via internet. Je blijft anoniem en je bepaalt zelf je doel.
http://www.cannabishulp.be

SOS Nuchterheid
Ben je ook al eens tot het besef gekomen dat je misschien een probleem hebt met verslaving?
Alcohol, drugs, pillen…? Je wil er wel van af maar je weet niet goed hoe?
Je wil er iets aan veranderen.
Vooral voor jezelf maar ook voor je omgeving.
Voor een nieuw leven, vrij van afhankelijkheid?
Het kan.
Praat er eens over, met ons.
Dat kan alvast je eerste overwinning zijn!
SOS Nuchterheid organiseert in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gespreksavonden met lotgenoten.
Je bent er welkom om onze unieke manier van zelfzorg te leren kennen.
Zorgen voor jezelf: de basis voor een geslaagd herstel. Zonder strakke programma’s of religieuze inspiratie.
Probeer het eens en kom eens praten met je lotgenoten. Het is alvast je eerste overwinning.
http://www.sosnuchterheid.org/

SOS
SOS staat voor Secular Organisation for Sobriety, save our selves,
vrij vertaald: niet-religieuze organisatie voor nuchterheid, laat onszelf redden en werd in 1986 opgericht in de USA door Jim Christopher.
HEB JE ER GENOEG VAN?
Wil je vrij leven zonder je door je verslaving te laten leiden of misleiden?
Wil je de ervaringen die je had delen en bespreken met anderen?
Wil je de ervaringen van andere (ex-)verslaafden leren kennen?
Onze groepen staan open voor mensen die nu iets aan hun verslaving willen doen.
Hetgeen ons samenbrengt is de ernstige vrije wil om onze verslaving te doorbreken.
DOE ZOALS WIJ EN MAAK VAN JE NUCHTERHEID JE PRIORITEIT.
http://www.soszelfhulp.be/

Kaart VVBV centra
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=nl&msa=0&msid=106533191052775619109.00043c50d854ae9affa10&ll=50.975724,4.421997&spn=1.539119,3.691406&z=8&om=1

Indien je hier geen bevredigende antwoorden krijgt, kun je ons ook altijd contacteren.
Wij hebben een team van ervaringsdeskundigen.

E-mail: tupinfo@encod.org