Espresso drinken doe je zo

Iedereen kent de term espresso wel. Maar wat is een espresso eigenlijk? Het is geen klassieke koffie, zoveel is duidelijk. Maar wat maakt een espresso dan zo anders dan een gewoon, dagdagelijks kopje koffie?

Komt de espresso uit Italië?

Koffie is het populairste warme drankje ter wereld. Je vindt het overal ter wereld. En, dankzij de kennis en de kunde van onder andere het merk illy koffie, zet je ook thuis heel gemakkelijk de perfecte espresso.

Door de grote vraag naar koffie in de 19e eeuw, moest het proces van koffiezetten steeds sneller gaan. Om dat proces te vergemakkelijk, bedacht een zekere Louis Bernard Rabaut al in 1822 een manier om snel heet water en stoom door fijngemalen koffiegruis te persen. Op deze manier kon er snel veel koffie gezet worden.

Rond het jaar 1900 ontwikkelde de Italiaan Luigi Bezzera een compacte koffiemachine die het toestond om één kopje per keer te zetten. Er moest dus niet langer een hele kan koffie gezet worden, maar de klanten konden telkens weer een vers gezet kopje koffie bestellen. Deze nieuwe variant van koffie werd een espresso genoemd.

De smaken van een espresso

Een kopje espresso bevat 30 milliliter koffie. Door de manier waarop het water door het koffiegruis geperst wordt, krijgt de espresso een intense smaak en wordt de koffie afgetopt met een laagje crema. Deze schuimachtige substantie bestaat uit de van nature voorkomende vetten en suikers uit de koffiebonen.

Oorspronkelijk was een espresso een erg bitter drankje, doordat het hete water dat door het koffiegruis geperst werd, de koffie extra verbrandde. De beste manier om die bittere smaak te compenseren, was door er veel suiker bij te doen. Intussen staat het proces zo op punt, dat de espresso niet meer zo bitter smaakt. Toch drink je hem nog steeds traditioneel met veel suiker.

Meer en betere espresso

Het maken van espresso is een delicaat proces. Bovendien is het proces nog steeds onderhevig aan nieuwe ontwikkelingen. Het zetten van het perfecte kopje espresso wordt nog steeds geperfectioneerd.

Die innovaties zorgden er onder andere voor dat jij gewoon thuis van een heerlijk kopje espresso kan genieten. Koffiemachines zoals de iperespresso zorgen er voor dat je zonder veel moeite een espresso zet.
Drink je je espresso liever niet puur, dan kan je er voor kiezen om de koffie aan te lengen met bijvoorbeeld melk en melkschuim voor een heerlijke cappuccino, of met gestoomde melk voor een caffè latte. De variaties zijn eindeloos en allemaal heerlijk. Probeer maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *