Gids voor het kopen van een fotocamera

Als je hebt gewacht op het verschijnen van het "perfecte" model voordat je je eerste digitale fotocamera kocht, is dit misschien het moment. De meeste modellen bieden een prima combinatie van prijs, prestaties en sensorgrootte/resolutie om veeleisende fotografen tevreden te stellen. In de nabije toekomst zijn slechts kleine upgrades waarschijnlijk. Als je duizend dollar (of meer) aan een apparaat uitgeeft, wil je zeker weten dat je iets waardevols ontvangt. Hier zijn enkele van de belangrijkste variabelen om te overwegen.

Sensorgrootte van de fotocamera

De grootte van de sensor en de grootte van elke foto erop zijn de meest essentiële parameters in termen van beeldkwaliteit en belichtingsflexibiliteit, wat de belangrijkste redenen zijn waarom mensen spiegelreflexcamera's kopen. Hoe groter het oppervlak van de foto, hoe meer licht het kan opvangen en hoe meer gegevens het kan opnemen. Hoe groter het dynamische (toon)bereik in het gegenereerde beeld – en hoe beter de beeldkwaliteit – hoe meer informatie er naar de beeldprocessor van de fotocamera gaat.

De verschillen zijn het meest merkbaar in foto's gemaakt bij helder, contrastrijk licht en in foto's gemaakt bij weinig licht. De bescheiden sensoren van compacte camera's kunnen geen details opnemen in de helderste en donkerste gebieden bij fel licht. De resulterende beelden hebben geblokkeerde schaduwen en vervaagde witte plekken, en er is geen manier om het probleem op te lossen als er geen detail wordt vastgelegd.

megapixels

Ondanks het feit dat het meeste reclamemateriaal en een groot deel van de media-buzz zich concentreert op het aantal megapixels van de camera, is het aantal megapixels in wezen onbelangrijk bij de aanschaf van een digitale spiegelreflexcamera. Het aantal megapixels in een beeldbestand zou in principe bepalend moeten zijn voor de maximale grootte waarop het in 'foto'-kwaliteit mag worden weergegeven. Een DSLR-camera met 5 of 6 megapixels daarentegen kan prachtige afdrukken op A3-formaat maken als de originele foto goed belicht en aangepast is.

Lenzen

De meeste DSLR's op instapniveau worden geleverd met ten minste één zoomlens voor middellange afstand, maar een toenemend aantal heeft er twee. In 35 mm-formaat is de extra lens gewoonlijk een telezoom met een brandpuntsafstand van ongeveer 70-200 mm. Laat je niet afschrikken door opmerkingen over 'goedkope optica'. Dus als je op zoek bent naar een goede fotocamera, dan weet je nu waar je op moet letten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *