Ontspanningstips voor je viervoeter

Je kat, hond of paard is je beste vriend. Ik ken niemand die niet enorm veel van zijn of haar huisdier houdt! Je wil dan ook altijd het allerbeste voor je diertje. Maar het kan voorkomen dat je viervoeter gespannen of angstig is. Dit is niet gek en hier kan je niet altijd iets aan doen. Vooral in ‘bijzondere’ situaties zoals een nieuw huisdier erbij, een verhuizing of oud & nieuw is dit echt niet raar. Gelukkig bestaan er tips die je kan toepassen om te kijken of je huisdier hier wat rustiger van wordt. Want stress is voor niemand goed: Niet voor mensen, maar ook zeker niet voor dieren! Lees in deze blog mijn tips.

Tip 1: Een goede rustplaats 

Allereerst is een goede (en vooral rustige!) rustplaats essentieel voor je dier. Een fijn plekje waar hij of zij zich terug kan trekken op goede momenten, maar ook op momenten waarop het dier angstig is of gestresst. Als je zo’n plekje maakt voor je dier is het belangrijk dat je hem/haar ook niet stoort op zijn/haar rustplaats. Als je kinderen hebt is het dus een goed idee om ook aan hun uit te leggen dat ze het dier daar niet mogen storen. Ook kan je een handdoek of shirt neerleggen waar jouw geur in zit zodat het dier hier rustig van wordt. Dit dekentje of deze handdoek kan je dan ook meenemen als het dier bijvoorbeeld naar de dierenarts moet of als je ergens anders met hem/haar heen moet reizen. 

Tip 2: Kalmerende muziek 

Wat ook kan helpen om je dier rustig te krijgen is kalmerende muziek. Ze zeggen ook over mensen dat dit werkt voor rust of een betere focus en dat is met dieren hetzelfde! Het kan dus geen kwaad voor je dier (en dus voor jezelf!) om af en toe eens een beetje klassieke muziek of jazz op te zetten. Ga er lekker bij liggen, bijvoorbeeld met je hond op de bank, en geniet van elkaar en de rustgevende muziek en sfeer. 

Tip 3: Zylkene

Tot slot bestaat er ook iets dat zylkene heet. Zylkene is diervoeding die je aan je dier kan geven in extra onrustige of spannende tijden. Dus als je dier een steuntje in de rug nodig heeft om rustig te blijven. Je hebt de voeding in drie verschillende soorten: Capsules, chews en Equine. De capsules kan je mengen met het voer, de chews zijn ‘tabletten’ die je aan je dier kan geven als een snoepje en het equine supplement is speciaal voor paarden. Je kunt dus kiezen wat het beste bij je dier past!