Wees wijs, vaporise!

Wees wijs, vaporise!

Wat is een vaporizer en wat zijn de voordelen?

Een vaporizer of verdamper is een apparaat dat gedroogde kruiden zodanig verwarmt dat de werkzame bestanddelen van medicinale of recreatieve kruiden verdampen zodat ze kunnen worden geïnhaleerd, een snelle werking geven en hierbij je kruiden niet verbranden.

Hoewel je een lichte rook/damp kunt ontwikkelen zal deze geen of weinig giftige bestanddelen zoals teer, stikstofoxide, benzeen,enz bevatten die wel hebt bij het verbranden, dus het roken van je kruiden. Deze bijproducten werken irriterend op de mond, keel en longen en ruiken onaangenaam.

Alsook vernietigt de hoge verbrandingstemperatuur van puur of met tabak roken een groot deel van de werkzame bestanddelen, cannabinoïden en terpenen, zodat je meer plantmateriaal nodig hebt om een zelfde effect te bereiken.

Een vaporizer laat een stroom hete lucht door het plantmateriaal stromen en kan zowel droge als verse kruiden verdampen, maar bij meeste vaporizers is het beter om je kruiden eerst te drogen en fijn te vermalen. Kijk je handleiding na! Ook is het belangrijk om je kruiden niet te stevig aan te drukken, anders heb je kans dat de luchtstroom geblokkeerd raakt, slecht kunt inhaleren en je kruiden daardoor teveel verhit en dus weer verbranding krijgt.

De voorkeurstemperatuur verschilt van persoon tot persoon, aangezien een verschil in temperatuur ook een ander effect geeft. Over het algemeen geven lagere temperaturen (onder de 190°C) een meer heldere, psychoactieve high, terwijl hogere temperaturen (boven de 210°C) voor een meer verdovend, stoned effect zorgen.Uiteraard is ook de soort en kwaliteit van de wiet die wordt gebruikt van invloed op de uitwerking.

Omdat verdampen zoveel efficiënter is dan roken verbruik je in een vaporizer veel minder cannabis. Je kunt je cannabis gebruiken totdat deze bruinig van kleur is. Dit kun je gebruiken om in voedsel te verwerken, omdat het nog steeds een kleine hoeveelheid psychoactieve stoffen bevat.

Er zijn verschillende soorten vaporizers beschikbaar, die grofweg kunnen worden onderverdeeld in draagbaar en niet-draagbaar (enkel voor thuisgebruik daar deze gebruik maken van een stopcontactaansluiting). Bij de meeste vaporizers kan de damp direct worden geinhaleerd via een slang of mondstukje. Tevens zijn er vaporizers waarbij de damp wordt opgevangen in een ballon, welke kan worden losgekoppeld van het apparaat en de gebruiker de damp inhaleert. De Volcano Vaporizer is een van de bekendste modellen die gebruik maakt van deze methode.

Een goed overzicht van verschillende vaporisers vind je bijvoorbeeld op de website van de Vaposhop

Cannabis wordt in verschillende landen door artsen voorgeschreven als pijnbestrijding bij diverse ziektes en aandoeningen. Hierbij wordt een vaporizer doorgaans aangeraden als een veilige manier van consumptie. Het verdampen van cannabis maakt het doseren eenvoudiger dan bij orale toediening het geval is, en het voorkomt schade aan de luchtwegen.

Je kunt genieten van het natuurlijk aroma van de plant en je hebt geen vuur, tabak, of assenbak meer nodig!

Tot slot een lijst van de belangrijkste cannabinoïden en terpenen en hun kookpunt.

THC (Δ-9-tetrahydrocannabinol) 157° C ,

CBD (cannabidiol) 160-180°C,

CBN (Cannabinol) 185°C ,

CBC (cannabichromene) 220° ,

Δ-8-THC (Δ-8-tetrahydrocannabinol) 175-178°C,

THCV (Tetrahydrocannabivarin) < 220°C

Terpenen:

β-Myrcene 166-168°C ,

β-Caryophyllene 119°C,

d-Limonene 177°C ,

Linalool 198°C ,

Pulegone 224°C,

1,8-Cineole (Eucalyptol) 176°C,

α-Pinene 156°C,

α-Terpineol 217-218°C,

Terpineol-4-ol 209°,

p-Cymene,177°C,

Borneol 210°C ,

Δ-3-Carene 168 °C.