Winters

Echte koude winters in België, vroeger wisten we niet beter, nu weten we niet meer wat het is. De tijd dat het bijna standaard hard ging vriezen in de wintermaanden lijkt ver weg. De afgelopen winters viel er zo nu en dan nog een flink pak sneeuw, maar schaatsen op natuurijs behoorde tot een uitzondering. Iedere winter is er nog wel ergens een schaatsvijver te vinden waar je hooguit een dag kan schaatsen maar daar blijft het tegenwoordig bij. Het blijft nu bij de kunstijsbaantjes in de Decembermaand in de grote steden zoals Antwerpen en Brussel. Daar beleven ook velen plezier aan. Voor sneeuw kunnen we meestal nog wel in de Ardennen terecht om daar te langlaufen of te wandelen. Maar in de rest van ons land blijft een laag sneeuw meestal achterwege.

Oorzaken

De verandering van het klimaat is de grootste oorzaak dat de echte koude winters achterwege blijven. De zomers worden heter en droger en ook gedurende de wintermaanden blijft de temperatuur op een ongewoon hoog niveau hangen. Voorspellingen door meteorologen en klimaatonderzoekers wijzen erop dat het deze eeuw mogelijk nog een paar graden warmer zal worden. Opwarming van de atmosfeer zorgt voor harde westenwind die daardoor zachte lucht onze kant op stuwt. Willen we echt koude winters hebben dan zal de wind uit de oosthoek moeten komen. Voor het milieu is dit best een zorgelijke ontwikkeling te noemen. We zullen er allemaal op een verantwoorde manier mee om moeten gaan om het milieu de komende jaren te sparen.

Gevolgen

De gevolgen van de warme winters zijn niet alleen dat we niet meer kunnen schaatsen op natuurijs. Doordat er steeds minder dagen met vorst zijn en er nog maar zelden een koudegolf voorkomt, hebben verschillende insecten, micro-organismen en subtropische planten grotere kans om te overwinteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer last zullen krijgen van de eikenprocessierups en van insecten die ziektes overbrengen. En dat mensen meer last zullen krijgen van verschillende vormen van hooikoorts. De warmere winters zijn daarom misschien wel net zo belangrijk voor de natuur en volksgezondheid dan de steeds hetere zomers. Ook in en om ons huis zullen we te maken krijgen met meerdere insecten en ander ongedierte. In uw eigen tuin zult u de afgelopen jaren bijvoorbeeld al een flinke toename van het aantal mieren hebben geconstateerd. Om deze mieren op een verantwoorde manier te bestrijden kunt u aaltjes tegen mieren inzetten om dit probleem te verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *