Zelf je eigen ecosysteem maken? Gewoon doen!

Oké, maar dan wel op kleinere schaal, hè? Groter denken mag natuurlijk maar daar kunnen we je niet bij helpen. Wel met deze decoratieve variant.

Het zien opgroeien van een plant en deze verzorgen totdat die helemaal is uitgebloeid, is natuurlijk het mooiste wat er is. Een minstens zo schitterende ervaring beleef je wanneer jij een heel ecosysteem samenstelt dat geen enkele inmenging van jou meer behoeft! Is dat dan mogelijk? Uiteraard, anders begonnen we er niet over, slimpie! Van zichzelf ziet zoiets er prachtig uit maar in jouw huiskamer is het een unieke decoratie. Al helemaal omdat je dit ecosysteem helemaal zelf hebt samengesteld!

Uiteraard krijg je dat niet zomaar voor elkaar en moet je enkele specifieke stappen volgen. Die staan hieronder uitgebreid beschreven.

Benodigdheden

Om een plant terrarium te maken heb je allereerst een glazen container nodig waarin deze zal groeien. Daar zul je naast de planten zelf ook potgrond voor nodig gaan hebben. Grind houdt het waterniveau op peil: hydrokorrels vormen hierop een alternatief. Koop miniplantjes in een aantal dat je baseert op de afmetingen van de fles of bak waarin ze mogen groeien. Vergeet niet om ook een laagje mos aan te schaffen.

Aan de slag

Een vervuilde omgeving is een gevaar voor ieder ecosysteem. Daarom moet je de fles, bak of het aquarium dat je gaat gebruiken zo grondig mogelijk schoonmaken voordat je het in gebruik neemt. Gebruik hiervoor water en een beetje zeep en veeg het reservoir daarna met een schone doek helemaal droog. Nu mag je het grind of de hydrokorrels erin deponeren, totdat je een laag van twee à drie centimeter hebt. Een te grote hoeveelheid water wordt hier perfect door geabsorbeerd.

Vervolgens gaat de potgrond erin, waarvan de laag minstens zo hoog moet zijn als de lengte van de wortels van de grootste plant die je toevoegt. Bovendien is houtskool erin gieten geen gek idee. Hierdoor voorkom je schimmel in je kersverse ecosysteem.

Planten

Uit je tuin halen is een idee, maar dan kunnen de wortels makkelijker beschadigen. Daarom is aanschaffen in minipotjes een beter plan. Plant de groenvoorziening in volgorde, met de kleinste plantjes als eerste en de grootste uiteraard als laatste. Zo voorkom je schade aan jouw flora.

Puntjes op de i

Zitten alle plantjes erin? Jottem! Nu hoef je er enkel nog extra mos en grind aan toe te voegen ter aankleding. Eventueel voeg je ook nog houtsnippers aan het geheel toe. Vervolgens zet je de glazen container neer op een plek met een gemiddelde temperatuur. Hij moet niet baden in het licht maar complete duisternis is ook geen goed idee. Zodra het terrarium één week open heeft gestaan, komt er voldoende zuurstof binnen om hem helemaal af te sluiten. Daarna kun je volop van jouw zelfgemaakte ecosysteem genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *